Gezocht om op te schalen: initiatieven en projecten die de leefbaarheid in wijken & buurten bewezen verbeteren

Deadline & Prijzengeld

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 01 juni 2020
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): €30.000,- prijzengeld

Share challenge

€30.000,- prijzengeld

deadline verlopen
In veel wijken en buurten is de leefbaarheid nog altijd niet zoals we zouden willen dat het zou moeten zijn. De grote uitdaging zit 'm in het feit dat er geen 'eenvoudige' oplossing voor het verbeteren van leefbaarheid is. De leefbaarheid wordt namelijk door ontzettend veel verschillende zaken beïnvloed, die ook nog eens van persoon tot persoon en van buurt tot buurt kunnen verschillen.

De leefbaarheid van een wijk of buurt is een ervaring van de bewoners die er wonen. Die ervaring wordt door praktische zaken in de eigen leefomgeving gevormd: onveilig voelen op straat, de voorzieningen in de wijk, staat van de openbare ruimte en woningen, overlast van verkeer en hangjongeren op straat, burenruzies en geluidsoverlast in de wijk, etc. Achter deze ervaringen gaan natuurlijk weer veel meer andere oorzaken schuil. Denk bijvoorbeeld aan veel mensen zonder werk, veel mensen die zorg nodig hebben (mentaal en fysiek), veel schooluitval, weinig sociaal-cultureel kapitaal, school-en taalachterstanden. En ga zo maar door. Landelijk houden we de leefbaarheid in de gaten door middel van de leerbarometer. Dat doen we op 5 dimensies en meer dan 100 indicatoren! Meer weten kijk hier beneden onder achtergrondinformatie.

We weten dus al ontzettend veel! Toch blijft het een uitdaging om de leerbaarheid te verhogen. Daarom roepen we jullie hulp in!

Wij zijn op zoek naar alle bestaande en toekomstige initiatieven en projecten die werken aan het verbeteren van de leefbaarheid in wijken en buurten. Liefst zien we creatieve en verrassende combinaties op verschillende leefvelden en samen met andere partijen in de buurt of wijk. Wij willen de beste hiervan graag steunen en helpen opschalen. Op hoe meer plekken we de leefbaarheid kunnen verbeteren hoe beter!


Over ons
Deze challenge wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als ministerie werken wij in het programma Leefbaarheid en Veiligheid samen met vele partners om leefbaarheid aan te pakken, zoals met andere ministeries, woningcorporaties, zorg- onderwijs- en welzijnsorganisaties en vele anderen. Natuurlijk ook met de gemeenten. Dat is de overheidslaag waar het meest praktisch aan leefbaarheid gewerkt wordt, zeker op wijk- en buurtniveau!


Waar zijn we naar op zoek?
Wij zijn op zoek naar bestaande initiatieven en projecten die succesvol werken aan het verbeteren van de leefbaarheid. Liefst zien we creatieve en verrassende combinaties op verschillende leefvelden en samen met andere partijen in de buurt of wijk. Deze initiatieven willen we heel graag ondersteunen in het versnellen en het opschalen van het werk wat ze doen. We zijn daarom op zoek naar initiatieven die de volgende kenmerken hebben 
 • Jullie aanpak/werkzaamheden richten zich op wijk- en/of buurtniveau
 • Jullie werken samen met andere partijen in de buurt of wijk, waaronder bewoners
 • De manier waarop jullie de leefbaarheid verbeteren is op te schalen zodat er meer mensen mee geholpen zijn
 • Jullie hebben de ambitie om jullie werkzaamheden uit te breiden
 • Hebben jullie geen winstoogmerk, of zijn jullie te typeren als een sociale onderneming? Dan hebben jullie een streepje voor.
 • Jullie willen graag de ervaring en kennis die jullie hebben delen

Zijn jullie geen bestaand werkzaam initiatief/project of van plan dat te worden, maar hebben jullie wel een goed plan om de leefbaarheid in wijken en buurten te verbeteren? Kijk dan naar de leefbaarheidschallenge voor particulieren

 
Vragen over de challenge? Stel ze hier.


Wat is er te winnen?
De beste drie initiatieven winnen een vrij te besteden innovatiebudget om hun werk mee op te schalen en te versnellen
 • 1e prijs: €20.000,- 
 • 2e prijs: €5.000,-
 • 3e prijs: €5.000,-
Daarnaast introduceren we jullie in een netwerk van samenwerkingspartners die jullie initiatief willen ondersteunen en nog verder brengen.Voorwaarden deelname
 • De oplossing voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving. Waaronder specifiek de AVG.
 • Als het een nog niet bestaand initiatief betreft moeten jullie in staat om binnen 3-6 maanden te starten.


Jullie pitch (Max 6 pagina's / 18 slides)
Bijvoorbeeld
 • Beschrijving van jullie initiatief: Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie initiatief om leefbaarheid te verbeteren in wijken en buurten. Geef hierbij ook aan of en zo ja hoe lang jullie al bezig zijn.
 • Leg uit & laat zien hoe jullie nog meer impact willen gaan maken in de toekomst: Hoe willen jullie het bestaande initiatief een stap verder brengen zodat jullie impact meer mensen in dezelfde wijk bereikt, uitgebreid kan worden naar andere buurten en wijken, of zelfs nationaal uitgerold kan worden.
 • Beschrijving team: Geef een korte beschrijving van de organisatie en het team dat achter jullie initiatief zit.

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. 
Pitches in English are allowed.


Timeline challenge
 • Vrijdag 17 april: Lancering challenge
 • Maandag 1 juni 17:00: Deadline challenge
 • Maandag 15 juni: Bekendmaking genomineerden
 • Vrijdag 3 juli: Live pitches & Prijsuitreiking
 

Achtergrondinformatie
 • Meer informatie over de leefbaarheid in specifieke wijken en buurten kan je bekijken in de 
  leefbarometer.
 • Voor het laatste beleid kan je de recent verstuurde kamerbrief 'voortgang programma Leefbaarheid en Veiligheid' hier lezen.Challengevoorwaarden
Download de voorwaarden die op deze challenge van toepassing zijn. 


Vragen?
Heb je vragen die je graag zou willen stellen? Dat kan via de vraag & antwoord pagina.

Arie van der van der Vlies 21-04-2020reageer
Er staat "Jullie hebben geen winstoogmerk, of zijn te typeren als een sociale onderneming". Die kun je op 2 manieren lezen. Daarom de vraag: mag je een sociale onderneming zijn of mag je als sociale onderneming niet meedoen? En zo ja; wat wordt gebruikt om die typering te doen?

StartHubs Admin 14-05-2020reageer
Beste Arie, We hebben besloten de harde eis te laten vallen. Sociale ondernemingen hebben een streepje voor, maar iedereen is welkom om mee te doen. Excuses voor de late reactie.

Gerjanne van Gink 13-05-2020reageer
Beste Ministerie van Binnenlandse zaken, in jullie voorwaarden lees ik dat wijk geen winstoogmerk mogen hebben. Hoe moet ik dat lezen. Kun je als ontwerpbureau bestaande uit zzp-ers indienen? En kunnen wij ook onze ure declareren uit bedrag van de challenge of valt dit volgens jullie onder winstoogmerk? Met vriendelijke groet Gerjanne van Gink

StartHubs Admin 14-05-2020reageer
Beste Gerjanne, We hebben besloten de harde eis te laten vallen. Sociale ondernemingen / non-profits hebben een streepje voor, maar iedereen is welkom om mee te doen. Houdt er wel rekening mee dat wij op zoek zijn naar projecten en initiatieven die zoveel mogelijk op eigen kracht werken. We zijn niet op zoek naar tijdelijke projecten, of projecten die volledig van onze bijdrage afhankelijk (zullen) zijn.

anoniem 18-05-2020reageer
Wij zijn nog niet ingeschreven bij de KvK, maar zijn wel van plan dat te doen. Mogen we dan al wel een voorstel indienen?

StartHubs Admin 28-05-2020reageer
Dag, al via de mail aangegeven. Een KvK inschrijving is een harde eis voordat je als winnaar kan worden aangewezen.

Lia van der Vorm 27-05-2020reageer
Ik werd pas een paar dagen geleden op de hoogte gebracht van deze challenge. Ik heb een mooi plan en heb eigenlijk meer tijd nodig. Is het mogelijk dat de deadline verschoven wordt?

Ministerie van BZK 29-05-2020reageer
Beste, We houden de deadline aan zoals hij is. Mocht dit veranderen dan zal u dit horen.

Tove Elfferich 29-05-2020reageer
Hoi, in de briefing staat '6 pagina's of 18 Slides'. Betekent dit maximaal 6 pagina's aan tekst en als je foto's toevoegt mogen het er meer pagina's zijn?

Ministerie van BZK 29-05-2020reageer
Beste, het liefst 6 pagina’s inclusief een aantal foto’s. Misschien kunt u een aantal foto’s rondom de tekst plaatsen

Harmen van der Laan 02-06-2020reageer
Beste Ministerie van Binnenlandse zaken, we hebben gisteren op tijd onze bijdrage ingestuurd. Nu blijkt dat er één linkje naar een filmpje in onze presentatie (in pdf) verkeerd is ingesteld. Is hier nog een kleine edit achteraan te sturen? Een kleine toelichting zou ook kunnen voor de lezers? Graag reactie via info@rode-feniks.nl

anoniem 15-06-2020reageer
Ik ben benieuwd naar de uitslag... is er al meer bekend? Ik hoor het graag. Spannend. Hartelijke groet.

Grietje Vording 16-06-2020reageer
Ja, ik ook. Ik heb gisteren (15 juni) niets op de site gezien of in de mail gehad. Wanneer gaan jullie het bekend maken en op welke manier wordt het gecommuniceerd? Ik ben wel nieuwsgierig naar wie de 4 genomineerden zijn.

Michel Bovy 16-06-2020reageer
Yes, ik heb ook nog iets gezien. Voor het inleveren stond een harde deadline. Zou sympathiek zijn als dat ook geldt voor het delen van de uitslag. Hoor graag wat het geworden is. Fijne dag!

Ministerie van BZK 16-06-2020reageer
Dag allen, Wij hadden helaas op het laatste moment nog iets vertraging. Alle deelnemers zijn gemaild. Tijdens de uitreiking in september worden alle winnaars openbaar bekend gemaakt.

Michel Bovy 16-06-2020reageer
Helaas heb ik geen e-mail gezien, ook niet in de spam. Enig idee waar dat aan kan liggen?

Jana Simmelink 16-06-2020reageer
Goedemiddag! Wij hebben helaas ook nog geen mail ontvangen, ben erg benieuwd naar de genomineerden. Hoor het graag!

Log in of Registreer om je vraag te stellen.

Genomineerden Leefbaarheid Innovatie Challenge 2020 zijn bekend!

16 juni 2020

De eerste selectie genomineerde deelnemers zijn bekend. Alle deelnemers van zowel de 'Ideeën voor leefbaarheid' als 'Initiatieven en projecten voor leefbaarheid' hebben bericht ontvangen. Later volgt er meer informatie m.b.t. de uitreiking.